zaterdag 18 juni 2011

Dag 14 - 18 juni - TORNADODAG
Vanmorgen weer de gebruikelijk routine. Goh, de allerlaatste dag, dat is echt supersnel voorbij gegaan.
Doel van vandaag is Noord Oklahoma / Zuid Kansas. Maar eerst moeten we Judy bij het vliegveld afzetten want zij moet vandaag al naar huis. Van#2 dropt haar af tegen een uur of 1, en niet te lang daarna rijden we twee vans weer samen over de highways.
Om een uur of half vier parkeren bij een benzinepomp. Wachten maar weer... alle dagen hebben dezelfde structuur. Om half vijf rijden we iets naar het oosten om beter in positie te komen. Na een half uurtje parkeren we boven op een heuveltje. Precies boven ons ontstaat een mooie storm, die al snel op radar verschijnt. De bui ontwikkelt zich razendsnel. We zien een sheer-funnel, en soort van kleine tornado bovenin de bui. We zien 'm wel een minuut.
Het begint alleen steeds harder te regenen dus we moeten herpositioneren. We gaan zuid, maar komen nog steeds niet uit de regen. We besluiten te wachten, maar het duurt langt voor de neerslag en grote hagel ons voorbij is. Als het voorbij is maken we opnames van een mooie wallcloud.
Verder maar weer, een aantal mijlen verderop. Weer die wallcloud, en in de berm vinden we een 6cm grote hagelsteen. Die wil je liever niet op je hoofd krijgen.
We moeten weer verder en dan slaat de stress toe. De bui ontwikkelt zich geweldig, en krijgt zelf een hook-shape. Dat zijn berichten! Alleen.. de wegen zijn op! We moeten omrijden.
We nemen na het omrijden een weggetje waarvan de brug blijft te zijn afgesloten. Nee he. We besluiten een eindje terug te rijden, door een dorpje heen, maar ook dat loopt ook op niets uit.
We moeten dus nog verder omrijden, en tegelijkertijd zien de plaatjes er op radar steeds beter uit. Man, schiet op! Als we eindelijk zuid kunnen, komen we in een gebied met allemaal bomen. Gloeiende, dit is bijna niet te handelen. Toe nou, opschieten!
Eindelijk komen we bovenaan een heuvel zonder bomen en met briljant uitzicht. We zetten de camera's op en aan, en we hebben echter super uitzicht op de roterende muurwolk. Terwijl hagel van verschillende grootte om onze oren vliegt, gebeurt het dan.....een tornado komt langzaam maar zeker naar beneden. Hij komt steeds verder naar beneden, en charles zegt dat ie de grond raakt (dat moet ik nakijken op video). Het gedeelte met condens er in komt op max. 2/3. 10 minuten duurt de tornado, daarna verdwijnt ie in de regen. WE'VE GOT HIM! Kippenvel en emoties die door m'n lijf gieren.
Boven ons hoofd is de volgende mesocyclone ontstaan dus we gaan weer verder. We blijven volgen en af en toe onstaat er nog het begin van een nieuwe tornado maar geen eentje zet meer door.Het wordt dan te donker om nog door te gaan, dus we besluiten te gaan eten.
De groepsstemming in het restaurant is combinatie van voldoen en uitgelaten.
We moeten nog een heel eind terugrijden maar niemand die daar om maalt.
Om 1:30 zijn we in het hotel.

Morgen naar huis! Oh yeah!
Aantal mijlen: 689

2 opmerkingen:

  1. Geweldig, dat het toch is gelukt! Nu kun je tevreden naar huis ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We zaten er hier op de hanze ook al over in, verlaat onze co├Ârdinator ons voor 2 weken, schiet het nog niet op

    Tsjakka!

    Tot snel

    BeantwoordenVerwijderen